Jdi na obsah Jdi na menu
 


O ČSOP Tilia

4. ZO ČSOP Tilia Krásná Lípa vznikla v roce 1982 (transformace v roce 2000) z nadšení několika členů ochranářského oddílu a 5 dospělých nadšenců pro záchranu přírody a kulturních hodnot v zapomenutém příhraničním kraji.Členská základna se vyvíjela od 7 zakládajících členů až po 75 členů v roce 1987. Rok 1989 přinesl mnohým ekonomické i osobní starosti a členská základna se ustálila na 30 řádných členů z několika míst Šluknovského výběžku - z Krásné Lípy, Varnsdorfu, Mikulášovic, Zahrad a z Ústí nad Labem. Při ZO ČSOP fungují 4 turisticky a ochranářsky zaměřené oddíly s více než 100 členy.

ZO ČSOP Tilia Krásná Lípa je zaměřena na ekologickou výchovu, vzdělávání a osvětu. Provozuje celkem 3 ekocentra - Terénní základnu pro ekologickou výchovu BUK v Krásné Lípě, Středisko ekologické výchovy NETOPÝR ve Varnsdorfu a Severočeské regionální centrum ochránců přírody Tilia v Ústí nad Labem.

ZO ČSOP Tilia Krásná Lípa je základním článkem největší ochranářské organizace v České republice - Českého svazu ochránců přírody, členem IUCN a nositelem ocenění OSN - UNEP "Global 500".